måndag 22 maj 2017

Att ha så god insikt om sig själv

Sonen har visst ett muntligt prov i matte också. Hade ingen som helst aning om det förrän i slutet av förra veckan. Tror inte han visste om det förrän då heller faktiskt. Han läste det det på skolans lärplattform dagen efter det nationella provet. Han mailade sin lärare och frågade om det muntliga provet gällde alla elever.
Vi noterade att han fick svar otroligt fort, vilket inte har varit särskilt vanligt förekommande från henne under den här terminen.
Då svarade hon kort att han var godkänd på provet och var således godkänd på hela mattkursen. MEN om han ville så fick han komma in på den muntliga delen måndag eller tisdag den här veckan, för att eventuellt kunna få ett D på kursen. Men han skulle veta att OM han skulle faila fullständigt på det muntliga så skulle det inte göra någon skillnad på om han blir godkänd eller inte.

Så han valde att åka in. Med liknelsen till fotbollen såklart:
- Hörrni, jag åker till provet. Med känslan av jag redan har vinnit Premier League, med
en match kvar.

Den känslan är ju rätt behaglig ändå.
Sen hoppas vi att kursen är till ända.

Och apropå ingenting förresten. Under våren har sonen träffat en privat fantastisk psykolog med specialkunskap inom npf och så har han träffat en psykolog på Unga Vuxna två ggr. Båda dessa psykologer har sagt oberoende varandra att de är mycket imponerade av hans egna otroliga insikt om sina egna diagnoser. För att vara så ung har han redan hittat så många bra och kraftfulla verktyg för att klara av sin vardag på ett mycket bra sätt. De är imponerade över att han är så väldigt bra på att planera sin dag. Många med aspergers i hans ålder har väldigt svårt med just det, och kanske söker hjälp bara för just den biten.
Våran kille svarade båda två:
- Jag måste ha den planeringen, annars överlever inte jag. Jag måste planera varenda minut på hela dygnet.
Det han behöver hjälp med är att strukturera hur mycket tid han ska lägga på varje sak. Och hur han ska återhämta sig. OM det är ok att spela tv-spel tillexempel.

Och då spelar det ingen roll vad vi som föräldrar säger.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar