torsdag 7 januari 2016

Terminsstart 2016

Lovet är slut.
Ett bra lov är till ända.
Storebror har klarat av det på allra bästa sätt faktiskt. Han fyller sina dagar med aktiviteter som han planerar in i minsta detalj. Med vänner som ställer upp på det han behöver. Och att ha en vän så som våran son kan ju för den som vill se det så, vara toppen att ha. För han är den som organiserar en aktivitet, kommer med förslag om när och hur och var. De som står ut med att han behöver veta exakta klockslag för varje träff och möte. De som står ut med att han vill ha svar på sms på en gång. Inte om flera timmar. De som står ut med att allt behöver vara planerat och kartlagt. De som står ut med att ställa upp på det som har bestämts. De har nog en vän för livet i vår son i alfafall. En mer lojal och plikttrogen vän finns nog inte.

Han räknade i går ut att han har endast 1/26 del kvar i skolan. 25 terminer är nu avklarade. Endast 1 återstår.
Han känner både lättnad och vemod.
En lättnad över att skolan är slut. Vemod över att att ha en framtid som känns osäker och inte särskilt trygg. Skolan har trots allt givit honom vissa ramar att följa. Rutiner att följa. Tider att följa.

Plötsligt ska han fylla sina dagar med annat som ska kännas värdefullt och tryggt.

Det samtalet börjar jag och maken att ha nu.
Vi kollar upp olika universitet. Vad kan de erbjuda en kille med asperger och med hans intressen?
Vi har spaltat upp listor med diverse olika idéer. Där vi har skrivit upp allt det vi har kommit på som han mår bra av att göra. Både utbildningsområden samt ev jobb. Vi har skrivit helt utan några som helst värderingar. Bara det som vi tror att han skulle må bra av.
Vi känner att här behöver vi vara otroligt alerta och aktiva i sökandet på alternativ för honom till hösten.
Ett tidskrävande jobb. Men ett jobb som behöver göras. Det är därför vi finns.

Och mailen från lärare har redan dykt upp idag, första dagen på terminen. Om hur sonen känner inför att byta skolsal i ett av deras ämnen som alltid annars har varit i en annan sal. Fantastiskt jobb av mentor att förstå vikten av att förbereda sonen innan.
Samt skicka samma info till mig och maken, trots satt han är myndig. Där han iofs har gett sin tillåtelse till detta.

Sista tiden i skolan.
Sedan kommer andra saker att ta hand om.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar