lördag 21 december 2013

Asperger syndrom

I torsdags var vi på återkopling på BUP.

Diagnosen är ett faktum.
Vår älskade, unika, fantastiska kille har äran att berikas med ytterligare en diagnos helt enkelt.
Denna gång med Asperger Syndrom. Innan har han ADD.
Psykologen sa att Asperger som namn kommer de inte att ta bort inom den närmaste framtiden. Vår kille har aldrig haft talförseningar eller talsvårigheter därför kunde de inte ge honom nån diagnos inom autism spektrum tillstånd. Så sa hon till oss. Att det är det som skiljer Asperger syndrom från autismen. Och han har ingen som helst utvecklingsstörning.

Hon satt där på andra sidan bordet och förklarade för oss föräldrar och för våran älskade kille vilka kriterier de har gått efter för att ge honom denna diagnos.

Det här är verkligen ingen överraskning. Inget nytt på himlen för våran del. Men ändå så känns det.
Det känns så defenitivt plötsligt. Innan hade vi bara misstänkt. Nu vet vi.

Självklart hade min man invändningar vad gällde utlåtandet. Han håller inte med i vissa partier av diagnosen. Jag kände hur hans blickar brände när han tittade på mig medan psykologen yttrade vissa utlåtanden i texten.

Han ville ta hem hela kopian, läsa igenom hemma och kanske till och med stryka eller ändra i själva journalen. Han är ifrågasättande som person. Han nöjer sig väldigt sällan. Jag är inte förvånad över att han helt enkelt vill göra om vissa partier.

Psykologen väntar tills efter helgerna med att skicka in journalen till Hab på remiss för behandling, för att maken ska få ha den tiden på sig att återkoppla efter ha läst och bestämt sig för vad han inte är nöjd med.

Tänk om han vill ändra så mycket att han får hela utredningen ogiltigförklarad.....

Ahhhh!


I vilket fall som helst så är sonen nöjd. Han ville ju veta varför han inte är som alla andra.
Han ville veta varför inte han kan prata lika enkelt med andra som de andra kan. Om varför förändringar tar så hårt på honom. Om varför han behöver så mycket stöd o stöttning vad gäller att leva ett vardagligt liv.
Han ville veta att han inte är dum i huvudet.

Nu ska jag själv läsa igenom diagnospapprena.
I min takt.
Gråta en skvätt.
Förstå.
Acceptera.
Knyta näven i fickan.
Gå vidare.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar