torsdag 27 september 2012

Livet - Och kolla era barns ögon.

Sonens liv består av sin dator. Han älskar att sitta med den och pula, fixa, göra filmer, facebook osv.
Han gör även sina läxor med den. I skolan använder han den att skriva sina anteckningar i, istället för att skriva i bok vilket han känner är svårare och tar längre tid. Han spänner sin hand så väldigt så han får liksom ont när han hålle ri pennan. Så datorn är hans liv, kort sagt.

Under hösten har vi försökt att hitta källan till hans huvudvärk, som kommer och går.
Han hade ju Borrelia, vilket kan vara en orsak.
Han lider ju av ångest, vilket kan vara en orsak.

Igår var vi på sjukhuset. Vi hade tid klockan 08.00. Skulle träffa en kollega till maken på parkeringen utanför en kvart tidigare. Hon skulle följa med som tolk. Som tur var.  Herregud, hur skulle det ha gått annars??
Under tre timmars tid skickades vi runt på hela området mellan tre olika läkare. Ögon-Öron samt neurologen skulle vi möta.
Allt såg bra ut utom musklerna kring linsen i ögat. Enligt läkaren så är dessa små muskler överansträngda. Hans lins är för stor och musklerna måste jobba stenhårt för att hålla den där den ska och för att den ska göra sitt jobb den ska. Vilket blir ett oerhört tufft jobb när ögonen finns så nära en skärm hela tiden. Vilket kan leda till huvudvärk.

Kontentan är alltså att han är i behov av glasögon. När han sitter vid sin dator. Vilket betyder hela tiden.
Till saken hör att han har misstänkt detta. Han har känt av ett visst tryck bakom ögonen och upplevt ett visst obehag när han ssuttit vid datorn. Men inte sagt nåt till mig förrän härom kvällen. Han har nog själv varit rädd för svaret. Igår var han så olycklig över att hans största intresse i livet på riktigt är skadligt för honom.

För en kille som vill och mår bäst av att allt ska vara som det alltid har varit är detta en stor förändring. Att få höra att hans största intresse och det han tycker är det allra allra roligaste inte är bra för honom. Samt att ha nåt i ansiktet som han inte är van vid.
Han var djupt olycklig över att "datorn hade förstört hans ögon". Vilket egentligen inte alls är fallet. Men i går var det väldigt svårt att få honom att lyssna. Igår var han ledsen. Det som har hänt är att hans ögon behöver avslappning. Vilket glasögon är ett utmärkt hjälpmedel till.

Ett tips till er alla vars barn sitter mycket med sin dator eller tv spel eller nåt liknande. Tom tre åringar sitter ju idagsläget med små ipads.
Kolla deras ögon med jämna mellanrum. Förr i tiden sa man att man kunde få fyrkantiga ögon av för mycket tv tittande. Så var inte fallet , men ögonen och musklerna runt omkring tar dock mycket stryk. För om inte ögonen får vila och slappna av så kan det skada ögonen på sikt. På riktigt.


2 kommentarer:

  1. Inget roligt besked, men ändå skönt för er att veta vad som ger yrsel/huvudvärk.
    Hoppas nu han kan vänja sig o slippa ångesten över vad det är. Jag förstår att han tycker det är trist med glasögon, det gör jag oxå. Men med hans problematik blir det väldigt stort o jobbigt.
    Nu har ni ännu en grej att ta er igenom, men du är ju en klippa för din son, och din ork finns. Ja vet! Du är en otrolig mor, jag beundrar Dig!
    Massor av styrkekramar till dig o familjen
    "27:an"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, snälla du!
      Du kan inte ana hur skönt det var att få läsa just de orden.

      Stor kram tillbaka!!

      Radera