lördag 5 mars 2016

Grattis och välkommen till nästa steg!

Idag har både storebror och lillebror sökt sommarjobb.
Stans största hyreshusbolag har idag haft en sk öppen audition för de som är mellan 17-20 år och som är intresserade av att sommarjobba.

Det betyder att bolaget har folk på plats och intervjuar ungdomarna på plats och gör liksom första gallringen redan på plats.

Trots det som hände förra sommaren för storebror då han faktiskt fick ett av jobben som kommunen hade, men som han bara var på första dagen pga att han mådde alldeles för dåligt. av hela situationen, så är han på iallafall det här året.

Igår satt han och pappan och slutförde utkastet på hans cv och idag har han skickat iväg det till jobbet där faster jobbar. Även om de är släkt så behöver hans ansökan gå igenom och gå den riktiga vägen så att säga.

Och idag har han varit på denna öppna audition med sin gymkompis. Helt utan att ha berättat det för mig eller pappa. Han bara släppte den nyheten igår till middagen. Som om det var världens mest naturliga grej i hela världen.
Och vi bara nickade och log och sa vad bra.

Även lillebror hade planer på att för första gången i sitt 16 åriga liv söka sitt första jobb. Han har även skickat in ansökan till kommunen på samma sätt som storebror gjorde förra året och då faktiskt fick det. Det gör man på nätet och sen får man besked om man får det eller inte.

Han hade också sällskap in till den här utfrågningen idag. Han och hans kompis drog med kompisens moppebil samtidigt som storebror blev hämtade av sn kompis i hans pappas bil.

Och där stod jag kvar i fönstret. Och bara såg på allihopa som hände framför mina ögon.
Killarna börjar bli stora. Båda två.
Och det är precis det här som vi har jobbat för i 16 och 18 år. Allt vi har gjort och slitit för var att de så småningom skulle bli självständiga unga män med en trygg plattform att kunna stå på.

Nu är de fan på gång.  Livet är långt och de är bara i startgropen. Men varje steg är ett steg i vilket fall som helst. Storebror kämpar på sitt otroliga sätt. Trots att han vet att han inte trivs bland folk och prata med folk han inte känner så utsatte han sig idag för att bli intervjuad och att stå i denna kö med ca 200 ungdomar. För han vet att han behöver ett jobb.

Lillebror kämpar också fast på ett helt annat sätt. Hela hans liv har han glidit fram på en jäkla räkmacka och har egentligen inte behövt slita så hårt. Det har bara löst sig för honom på nåt märkligt sätt. När han då stöter  på patrull emellanåt så blir det så oerhört jobbigt för honom. Han behöver verkligen lära sig att hantera de motgångar som han stöter på. Han behöver även lära sig att det är enbart han och ingen annan som kan göra jobbet åt honom. Och han är inte så bra på att visa upp sin egen drive, sin egen vilja.
Vi har pratat oerhört mycket om att hela livet handlar om de val man gör. Situationer kommer alltid att hända, sånt man inte kan rå för. Men det man kan påverka är just hur man väljer att hantera det som händer.
Man har helt eget ansvar för sitt eget beteende och hur man själv agerar.

Båda två kom idag tillbaka med varsin grön lapp där det stod:
Grattis, du har gått vidare till nästa steg i jakten på sommarjobbet!

( Våran tanke hade under tiden varit hur hantera om ingen fick gå vidare, eller om bara en av dem gick vidare....)

Nästa steg är att skicka in ett personligt brev samt ett cv. Storebror är nästan klar med sitt cv kan man ju säga då. Han behöver bara ändra lite här och där eftersom det är ett helt annat jobb än fasters.
Lillebror ska börja med sitt idag.
Storebrors kompis kom också hem med en grön lapp. Tyvärr inte lillebrors kompis. Han kom dock hem en erfarenhet rikare och är välkommen tillbaka nästa år.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar