torsdag 15 januari 2015

En fredag på gymnasiet

Så här kan en helt vanlig fredag se ut i år 2 på gymnasiet.

Svenska
Samhällskunskap
Religion
Matte

Och så kan det plötsligt visa sig att i både svenska och samhällskunskap ska ha eget arbete där de får sitta och jobba var de vill bara de gör det de är förväntade att göra.

Och så kan religionläraren vara sjuk, och det har han visst varit under hela veckan utan att nån vikarie har satts in. Vilket betyder att även fredagens lektion blir inställd.

Då återstår endast en mattelektion där mitt på dagen.

Inte en optimal situation alls kan man säga. Men på gymnasiet händer det så här. Vanliga ungar kanske blir överlyckliga då de kan sova ut på hela förmiddagen om de vill. Och göra svenska och samhällskunskap nån annan gång. Frihet under ansvar.
Hos oss funkar det inte riktigt på samma sätt. Men livet ser ju lite granna ut så här egentligen. Man kan inte planera och förbereda allt absolut hela tiden. Det går ju inte.
Det viktiga i vår situation blir att lära oss och framförallt sonen hur man hanterar livet när sån ahär situationer uppstår. För de kommer alltid att återkomma. Och det gör de.

Min mamma sa alltid när jag var liten att den hårdaste skolan är livet. Att lära sig livet. Alltså Livets hårda skola. Och det ligger ganska mycket i det, känner jag.
Och ännu hårdare blir liksom livet om en diagnos kommer emellan och ställer till det en smula. Då finns det ännu mer i livet som ska hanteras.

Tillbaka till dagens fredag.
Det bästa i hela den här fredagsröran var iallafall att vi som föräldrar samt även sonen, har fått information om det hela  och att sonen kom med ett helt eget förslag. En egen lösning.

Han ville göra matte med denna Mr Bibliotikarie direkt nu på morgonen istället för att "ha mattelektionen hängande över sig hela dagen".
Vi sa ok på det förslaget och han mailade och tog själv kontakt med Mr Bibblan.
Och det hela godkändes av båda lärarna.

Så nu ser hans fredag ut så här istället:

Matte
JObba med lite svenska i bibblan
Ta bussen till XXL
Sen åka vidare till farmor och farfar för att äta lunch
Sen gymmet

Han gick igenom sitt eget nya fredagsschema igårkväll med mig.
Han kändes lugn med denne lösning.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar