tisdag 3 mars 2015

Kärlek och syskonkärlek

Eftermiddagen och kvällen har gått jättebra för sonen.
Ibland kan det bli så att han håller ihop sig så pass att han fullständigt riskerar att bryta ihop när vi kommer hem.
Men inte ikväll.
När jag kom hem efter min yoga och upphämtningen av lillebror efter hans träning så satt storebror vid matbordet och åt middag i godan ro. Lövbiff från igår som han hade värmt i vår nya micro som han vågade använda helt själv.

Han var nöjd. Trött. Men nöjd.

Och sen efter det att även jag och lillebror hade fått i oss nåt att äta satte vi oss alla tre i soffan.
Då plötsligt kom samtalet in på tjejer. Lillebror hade pluggat idrott ihop med en tjej. De hade hjälpt varandra via telefonen och han var nöjd med resultatet. Och han berättade om alla tjejer han har kontakt med och hur alla känner alla i hans ålderklass, både tjejer och killar såklart.
Då berättade storebror att han inte alls har samma kontakt med tjejer.

"Men fan brorsan, du har alla möjligheter! Du är skitsnygg! jag vet flera tjejer i vår skola som tycker att du är snygg!"

Just här börjar mitt hjärta att smälta under samtalet. Och jag lyssnar bara.

"Va?", svarar storebror, "du skojar".

"Nej, du är skitsnygg och du har värsta kroppen! Du har alla de yttre attributen. Du behöver bara socialisera dig lite mer!"

"Okey, jag har de yttre…..men inte de inre kvalifikationerna….Jag vet ju inte hur man gör"

Vid det här laget har mitt hjärta fullständigt smält ihop. Och jag la till:

"Det är ju just det här som storebror har svårt med och där han behöver mycket stöd och stöttning."

"Jag vet. Jag har lärt mig under vägen. Det finns ingen som har sagt åt mig hur jag ska göra heller. Jag har fått prova mig fram. Men det finns några ord som du kan börja använda som jag vet att tjejer gillar. Du ska undvika ordet snygg. Säg att hon är vacker istället. Tjejer vill vara vackra, inte snygga"

Och sen kom det här med att förklara skillnaden på "för små" kläder och kläder som har en tight modell.
Lillebror kom med jämförelsen om boxershorts.  Det är ju en modell som ska vara pösiga. Om de sitter tight är de för små. Och då både känns det konstigt och det ser konstigt ut. Då känns det både bättre och det ser bättre ut att ha rätt storlek men en modell som sitter en aning tightare om man vill ha det så.

Under samtalets gång satt storebror ändå med ett stort leende över sina läppar. Han verkade känna sig nöjd över det hans bror just hade berättat för honom. Han fick även lillebror att berätta vilka tjejer det var som hade sagt det här.
Och så la lillebror till med sitt charmiga leende:
"Du ska bara veta hur svårt det här var att tala om för dig. Du är ju ändå min brorsa och jag har min egen prestige!"

Som jag älskar deras relation mitt i allt.
Lillebror kan ibland känna sån enorm frustration över sin egen situation som just lillebror till nån som inte är som alla andra. Han har nog gått igenom en hel del faser genom åren med både ilska, sorg och såklart en del lycka.
Och lillebror är en otroligt viktig person i storebrors liv. En enorm trygghet. En stabil människa som alltid finns där.
Storebror skulle kunna göra vad som helst tror jag om det gällde lillebror. Av kärlek, på det sätt som han känner den, och av en stor del lojalitet. För en lojare människa går nog inte att hitta på denna jord.
Har man en gång fått honom att känna den tilliten så kommer han alltid att finnas där för den människan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar